Sök:
Tyg fakta

 

Martindale (Md) slitstyrka i tyg

Martindale är ett mått på att mäta slitstyrka i ett tyg. Ett godkänt möbeltyg skall vara över 15,000md. För offentlig miljö och andra platser med mycket slitage rekommenderas minst 30,00md. Martindale mäts genom att man gnuggar mot ett tillräckligt många gånger för att en tråd skall gå av och en maska uppstår i tyget. Ju högre Md desto bättre.

Tygs ljuskänslighet

Tygs ljus styrka mäts i grå skala eller blå skala. Det vill säga hur UV beständigt tyget är och hur bra färgerna håller i längden. Skalan är från 1-8 och det minsta godkända är 4 och över 6 är extremt bra. Vi kan vid förfrågan erbjuda dessa fakta för alla våra tyger men har inte skrivit ut det på alla soffor på vår sida.

Känslighet mot noppor i ett tyg

Det finns även metoder för att mäta tygets känslighet för nopp bildning, detta påverkar inte slitstyrkan i tyget men kan påverka utseendet på tyget med tiden. Vi kan på förfrågan ta fram dessa fakta på i stort sett alla våra tyger. Detta värde mäts lite olika men vi har i samarbete med våra leverantörer tagit fram tyger med liten noppbildningstendens.


Brandsäkerhet i ett tyg

Det finns klassificering av möbel tyger. Den är svår att förstå för den som inte är insatt och brukar inte uppges av alla tillverkare t.ex: Klass B1 enl. DIN 4102 part 1. Det finns teflon behandlingar och flamskyddade tyger med mera men detta är ofta ingen optimal säkerhet för brand. Det viktigaste för brand säkerhet i en soffa är faktiskt att tyget är tjockt och av bra kvalitet så att det har en längre brinn tid så att elden inte når beklädnadsmaterialet så fort. Mer information om detta finns hos konsumentverket se länk.

http://www.konsumentverket.se/Foretag/Produktsakerhet/Mobler--inredning/Textilier/

Har ni frågor eller vill veta något när det gäller brandklasser på något av våra tyger så tar vi gärna fram den informationen till er.Möbelvårds rekommendationer från Leather master.

Fläckborttagning på textil

När det gäller fläckproblem på textil varierar lösningen mycket beroende på vad det är för material och vad materialet har för egenskaper. Många textilier är exempelvis märkta med kemtvätt och tål därmed inte vatten eller vattenbaserade produkter. Kontrollera alltid vad som står på tillverkarens skötselråd. Det är också viktigt att alltid testa produkten på ett ställe som inte syns innan själva behandlingen påbörjas!

-De flesta fläckar går bort med vanligt vatten eller Textile Cleaner / Microfiber Cleaner.

-Följ alltid tillverkarens rekommendationer.

-Ju förr man behandlar en fläck, desto lättare är den att få bort.

-Gör alltid en ”blindtest” före fläckborttagning, för att vara säker på färgäkthet m.m.

-Om möjligt - skrapa bort överskottet av fläcken med ett trubbigt föremål före behandling.

-Om möjligt, arbeta bort fläcken från textilens baksida.

-Placera tillräckligt med sugande ofärgat papper eller textilmaterial på undersidan av den fläckade textilen. Flytta det sugande materialet allteftersom fläcken överförs.

-Bearbeta fläcken i cirklar utifrån och in mot mitten genom att badda upp och ner. Gnid ej, eftersom det sliter på tyget.

-”Trumma” med exempelvis en diskborste på fläcken, det gör att fläcken löses upp fortare.

-Undvik ringar efter fläckvätskorna genom att lämna en fuktig zon i yttre cirkeln.

-Om möjligt - vät ytan ända ut till nästa söm, för att undvika vattenringar.

-Konstatera typ av fläck, t.ex. vattenbaserad, fettbaserad, lösningsmedelsbaserad, etc. för att kunna få bättre och snabbare hjälp vid behov


Microfiber

Ett material som blir allt populärare idag är microfiber. Det är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern vägen inte mer än 1 gram. Microfibermöbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätt att göra rent från fläckar och spill.

Om din soffa blivit solkig eller lätt smutsig fräschar du upp den på följande sätt:

Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten. Tillsätt några pumptag med Textile Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så smutsen lyfts upp från tygetDen andra typen är impregnerad och spill från vätskor med mera stannar ovanpå. Denna typ av microfiber bör man återimpregnera med jämna mellanrum för att skyddet inte skall försvinna. Låter man bli att impregnera denna typ av möbel, kommer eventuella fläckar att gå ner i tyget och sedan vara mycket svåra att få bort.

Den vardagliga skötseln av båda typer av microfiber gör man bäst så här:

Blöt en microfiberduk i hett vatten. Tillsätt några pumptag med Microfiber Cleaner och vrid ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget.

Microfiber som från början är fläckskyddsbehandlad återskyddas 2-4 gånger per år eller vid behov. Detta gör man med Textile Protection.

Microfiber är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern vägen inte mer än 1 gram. Microfibermöbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätta att göra rena från fläckar och spill.

Det finns två huvudtyper av microfiber, som skall tas om hand på helt olika sätt. Den första typen är oimpregnerad. Spill från vätskor släpps igenom och fastnar inte så lätt i tyget, och eventuella fläckrester är i regel lätta att rengöra. Denna typ av microfiber behöver ingen impregnering.

Lädertyper

Anilin

Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.

Semianilin

Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga.

Täckfärgat läder

Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder.

Bycast

Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, dvs plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.

Nubuck

Nubuk är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta.

Skötselråd för läder från Leather master

 

Vardaglig skötsel

De flesta läder har försetts med någon typ av ytskydd. Då möbeln används, tillförs fett från till exempel händer och nacke. Rengör och återskyddar man inte lädret regelbundet, löser kroppsfettet långsamt upp ytskyddet. Utan ytskydd kryper fett in i lädret där det ansamlas med stora mörka fettfläckar som resultat.

Beroende på vad din möbel är gjord i för lädertyp och hur mycket du använder den, behöver den olika mycket skötsel och omsorg. Det finns dock ett par tips för alla lädermöbler.

-Placera ej Din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.-Placera ej Din möbel för nära en värmekälla. Se till att en luftspalt om 20-30 cm finns mellan möbeln och värmekällan.Skydda möbeln mot direkt solljus under längre perioder.

-Håll damm och smuts borta från möbeln. Dammsug med mjukt borstmunstycke och rengör med Soft Cleaner / Nubuck Pad regelbundet, givetvis beroende på hur mycket möbeln används.

-Våra skyddsprodukter (Leather Protection Cream / Nubuck

Skötselråd Bycast

Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.

Protection / Soft Life) skyddar ytan mot spill och fläckar, förbättrar slitstyrkan och gör möbeln lättare att göra ren om olyckan är framme.

Skötselråd anilin, semianilin, täckfärgat läder

Innan möbeln tas i bruk, behandla gärna med Leather Protection Cream. Detta gäller särskilt känsliga anilin-läder, som har ett litet eget skydd. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier

I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Maxi Protection kit) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Återimpregneringen med Leather Protection Cream bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt

Skötselråd Bycast

Behandla möbeln med Soft Life for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather). Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.

I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör med Soft Cleaner for Leather (ingår i Soft Life kit for Bycast Leather) med jämna mellanrum, ungefär 6-12 gånger om året. Behandlingen med Soft Life bör göras ungefär 2-4 gånger om året. Hur ofta man ska behandla sin möbel beror förstås på hur mycket och på vilket sätt möbeln används. Se bruksanvisning på etiketterna.

Skötselråd Nubuck

Eftersom nubuck är extremt känsligt för fläckar bör man lägga ner lite extra tid på att ta hand om sin möbel. Innan möbeln tas i bruk, skydda den med Nubuck Protection. Behandla speciellt de delar som kommer i kontakt med huden, så som armstöd och nackpartier.

I den vardagliga skötseln ingår både rengöring och skyddsbehandling. Dammsug möbeln regelbundet, för att få bort lös smuts och damm. Rengör regelbundet med Nubuck Cleaning Pad, som avlägsnar lätt smuts och fräschar upp ytan. För fläckar eller svårare smuts använd Nubuck Cleaner. Återskydda med Nubuck Protection 2-4 gånger om året. Se bruksanvisning på etiketterna.