Sök:

Tips och rådRengöring av möbel tyger

Dom flesta möbeltyger av lite bättre kvalitet går lätt att borsta rena. Om du fått en smuts fläck på soffa pröva alltid att borsta bort den med en fin klädborste först. Om du tar en fuktig trasa på fläcken riskerar du att göra saken värre. Undantaget är givetvis färgad vätska som rödvin, lingon eller blod. Då skall du genast ta rikligt med vatten på fläcken och sedan suga upp allt vattnet igen och repetera tills dess att du kan dra en vit servett helt utan att den färgas.

Skulle katastrofen vara ett faktum och du inte fick bort fläcken eller kanske ett husdjur har fläckat ner soffan under tid och det inte går att borsta bors så finns det i första hand skumtvätt eller textiltvätt som rengör dom flesta textilier. Har du fått en svår fläck som t.ex björnbär så finns det fläckborttagningsmedel att köpa.

Tips och råd inför köp av möbeltygerBrandskyddBrandsäkerhet i ett tyg

Det finns klassificering av möbel tyger. Den är svår att förstå för den som inte är insatt och brukar inte uppges av alla tillverkare t.ex: Klass B1 enl. DIN 4102 part 1. Det finns teflon behandlingar och flamskyddade tyger med mera men detta är ofta ingen optimal säkerhet för brand. Det viktigaste för brand säkerhet i en soffa är faktiskt att tyget är tjockt och av bra kvalitet så att det har en längre brinn tid så att elden inte når beklädnadsmaterialet så fort. Mer information om detta finns hos konsumentverket se länk.

http://www.konsumentverket.se/Foretag/Produktsakerhet/Mobler--inredning/Textilier/

Har ni frågor eller vill veta något när det gäller brandklasser på något av våra tyger så tar vi gärna fram den informationen till er.När du skall välja ett möbeltyg är det viktigt att tänka på slitstyrkan i tyget. Långtifrån alla tyger håller till möbeltyger. Det tillverkas många billiga möbler i tvivelaktiga tyger just för att det går att hitta många billiga tyger med dålig slitstyrka. Dessa tyger är främst avsedda för gardiner, eller andra prydnadsändamål. Fråga alltid efter martindale (Md) när du köper tyg ett möbeltyg. Ett möbeltyg skall ha minst 15.000 martindale och helst över 20.000 martindale annars håller det inte i längden.

Det finns en massa andra parametrar som noppighet och ljuskänslighet med dessa är viktiga främst om du har speciella önskemål. Om du t.ex skall ha en soffa i ett ljut uterum med stora fönster bör du beakta ljuskänsligheten i tyget. När det gäller noppighet är det sällan ett problem om du köper ett tyg anpassat för möbler, men många billiga bomullstyger är rent förkastliga i noppighetssynpunkt och lämpar sig inte till möbler.

Cigarett test. När det gäller ciggarettest så är det som vi skriver i brandsäkerhets stycket viktigast att tyget är av bra kvalitet. Det som kan vara värt att nämna är att fluffiga tyger av viscos undanbedes av brandsäkerhetssynpunkt då dom brinner lättare än andra tyger.