Sök:


Byta yta: 

Du slipper slipa, spackla och slipa

Byta yta är ett unikt färgkoncept där du slipper slipa och slipa och spackla igen och igen. Färgen är en ekologisk linoljefärg som är mycket tjock och ger tydliga penseldrag. På färgen kan man med fördel dra på dom special anpassade byta yta vaxerna. Som ger en tydlig antik yta med tydliga ränder. På detta vis är färgen mycket förlåtande och döljer gammal färg och skavanker så att du slipper en stor del av arbetet.

Vi har tagit fram en kollektion möbler tillsammans med Malins byta yta färger så att du kan köpa möbler samtidigt som du kan bygga vidare och göra om ditt hem så som du vill ha det utan att köpa allting nytt. Du kan givetvis köpa hela Malins Byta-Yta färger och vax genom oss på Österlen inredning.se

Malin tillverkar alla sina färger av Allbäks ekologiska linoljefärger och hon håller till i deras lokaler utanför Ystad.

Bruksanvisning

Steg 1 måla:

Ytan skall vara ren. Slipa vid behov.

Måla Schellack på kvistar om trät är obehandlat eller lackat. Kvistar ger gula fläckar på färgen. Torktiden på färgen förlängs också på kvistar om de inte har spärrmålats med schellak. Måla schellacken tunt annars syns den som fläckar efter vaxningen.

Måla 1 till 3 ggr till full täckning. Färgen behöver inte torka helt mellan strykningarna. Måla nästa lager när färgen satt sig dvs. blivit helt matt, det tar ca 2 h. Måla flödigt med färg. Det får gärna vara tjockt. Färgen härdar rakt igenom. Spä färgen med vatten om det är stora ytor som ska målas t. ex bordsskivor eller om ytan är mycket sugande. Stora ytor är lättare att måla om färgen får torka mellan strykningarna.

Låt därefter färgen torka helt innan vaxningen. Torktiden är ca 24 h. Riktigt tjocka färglager kan behöva längre tid. Den svarta färgen har lite längre torktid.

Ju tjockare färglager desto slitstarkare yta. Lackade, sprutmålade möbler som skall slitas på t.ex. stolar och bordsskivor slipas helst före målning och behöver 2-3 lager färg.

Det är meningen att färgen skall bli lite grov med penselränder och ojämnheter. Det är det som ger effekten vid vaxningen. Du behöver därför inte vara bra på att måla och ha dyra penslar. Underlaget skall helst vara lite ojämnt också så spackling är ej nödvändig.

Färgen går att spä med vatten. Tunn färg ger mindre penselränder och slätare yta. Penseln tvättas med diskmedel eller såpa.

Häll vatten ovanpå överbliven färg i burken annars härdar den rakt igenom !

Att tänka på:

Gamla brunbetsade möbler och obehandlat trä speciellt så kallat ”lutat” kan ibland missfärga det nya färglagret. Säkrast är att måla ett lager schellack före målning. Själv brukar jag måla ett lager färg och låta det torka ordentligt innan nästa strykning. Måla tills missfärgningen slutat. Det brukar räcka med 2-3 ggr.

Var försiktig med den nymålade ytan före vaxningen.

Repor och märken kommer fram med vaxet.Underhåll av den vaxade ytan:

Färg-vax som kommer helt i mörker, t. ex under en blomkruka kan få en gul ton. Fläcken försvinner av sig själv vid exponering av ljus igen.

Ytan tål de flesta fläckar. Hett kaffe och curry kan ge en svag gulning som försvinner av sig själv. Repor av vassa föremål kan bättras med vaxet. Ytan kan underhållas med vax, slipas och vaxas igen eller målas om och vaxas till ny färg om du tröttnat.

Steg 2 vaxa:

Använd de små träpinnarna till att ta upp vaxet ur burkarna.Stryk ut ett tunt lager vax med svampen på hela den målade ytan. Låt vaxet suga in en liten stund, ca 10 min.

Torka av överflödigt vax med trasa, allduk eller t.ex torkypapper. Ytan får lite olika utseende beroende på vad du använder att torka efter med. Trasan skall glida lätt över ytan när det är klart. Låt torka ca 1 dygn.

Nu är ytan färdig att användas. Ytan tål vatten, vin, svärmors svartvinbärsgele, mm.

Upprepa ev. vaxningen för önskad effekt.

Härdningstiden på ytan är dock minst 3 mån eftersom det är linolja i, var därför lite försiktig med ytan i början.

Ytor som är sugande, t. ex obehandlat trä kan vaxas direkt utan att målas först, men får ett annat utseende eftersom trät lyser igenom.

Stora ytor som matsalsbord mm får bäst yta om man slipar med fint sandpapper på första vaxlagret när det torkat. Då slipas vaxet in i färgen och penselränderna slipas ner. Vaxa sen en andra gång. Polera ev. in ett sista vaxlager t.ex det ofärgade, när allt torkat ordentligt. Ju mer du håller på desto finare blankare yta.

Varianter:

Det går att vaxa flera gånger med olika vax.

Torka av första vaxet noga så det finns chans för nästa vax att suga in lite också. Låt torka mellan vaxningarna.

Andra vaxningen blir mer transparent än den första eftersom den inte suger in lika mycket.

För mer täckande färg, vaxa 2 ggr med samma vax, låt torka mellan vaxningarna.

Du kan även blanda vaxerna med varandra för att få önskad färg.

Stämpla med skumgummi stämpel. Använd ytterst lite vax. Dutta vax på stämpeln med svampen. Stämplar finns på t ex. Panduro hobby.

Shabby

Vill du ha slitna kanter och ytor funkar det utmärkt att slipa både på färgen före vaxning, mellan vaxningar och på den färdiga vaxytan.

Schabloner:

Hela färgytan måste ha ett lager vax innan du gör Schabloner mm.

Ta ytterst lite vax på svampen, eller trasan och ”dutta” i färgen. Dra till sist svampen längs med mönstret för att få ett penselmålat utseende om du önskar det.

Vill du göra Schabloner och tejpa ränder och är otålig som jag, kan du göra det direkt efter vaxningen bara du torkat av ordentligt. Blir du inte nöjd med schablonen kan du bara torka av mönstret med en trasa och torka rent med grundvaxet och göra nytt mönster. Om det kommer färg utanför schablonen sudda med grundvaxsvampen. Fiffigt!

Torka av schablonen när du är färdig.

Använd tejp avsedd för användning på nymålad färg.

Blötlägg svampar, trasor mm efter användning.Linolja kan självantända!