Sök:

Fakta om lite olika skivmaterial

 

Fanér

Fanér är ett millimeter tunt lager trä som limmas på en valfri skiva. Fördelen med Faner framför att använda massivt trä är att det inte spricker eller rör sig som vanligt trä gör. Samtidigt försvinner allt naturligt liv i träet.

 

Högtrycks laminat

Högtryckslaminat är ett skivmaterial som består av flera skikt fenolharts och melamin belagda papper som pressas samman under högt tryck. Även kallad Perstorpsskiva eftersom det togs fram av Perstorp AB. Högtryckslaminat tillverkas idag inte enbart i Perstorp.

 

 

Kompaktlaminat

Kompaktlaminat är ett tjockare genomfärgad variant av laminat som går att använda i möbeltillverkning eller till t.ex underlägg och skärbrädor. Kompaktlaminat är mycket tåligt men relativt dyrt.

 

Lamell

Lamell är stavsågade trä stavar som är hoplimmade mellan en skiva, vanligtvis tunn plywood. Lamell användes mycket förr, i t.ex gamla kök är ofta stommen av furulamell. Furulamell kan med fördel användas till att bygga möbler då det är både tåligt och ger snygg sågad kant.

 

 

Masonit/Board

Masonit är ett material som ofta används till bakstycken i t.ex garderober och skåp, då den är mycket böjbar och lätt att montera. Masonit finns folierad i flera olika färger. Masonit är inte bra att måla på då skivan suger väldigt ojämnt och resultatet blir som regel fläckigt.

 

MDF/HDF Board (Medium & High Density Fiberboard)

MDF och HDF kan jämföras med ett väldigt tjockt papper. När du sågar tunna skivor ser det exakt ut som ett vanligt brunt papper. MDF och HDF finns i mängder med olika tjocklekar och utföranden som du kan välja på. MDF är väldigt vanligt i möbeltillverkning, på grund av att det är billigt och lätt att såga upp till vad man vill. MDF och HDF lämpar sig även alldeles utmärkt till cnc fräsar och annan storskalig produktion. MDF är tåligt i dom flesta avseenden förutom när det gäller vatten då det lätt missformas.

 

-Melanin belagd mdf eller laminerad MDF finns i massor av färger och utföranden och är mycket använd i möbelindustrin. och ersätter mer och mer den melaminbelagda spånplattan.

-Spårad böjbar Mdf kan användas till t.ex bakstycken på skåp med mera.

 

-Fanerad MDF finns i alla möjliga slags träslag. Fördelen med att fanera en skiva jämfört med att använda massivt trä är att det inte spricker och rör på sig. Samtidigt försvinner allt naturligt liv och träet förlorar sin själ.

 

-Oljad mdf är en vattentåligare MDF som inte missformas lika lätt om man spiller på den som en vanlig MDF gör.

 

-Lackerad HDF är en färdig sprutmålad HDF skiva från fabrik som ofta används av möbelsnickare för att spara tid.

 

Melamin

Melamin plast är en hårdare plast sort, som används till melamin beläggning av skivor för att få en tåligare yta. Laminat innehåller melamin men är alltså inte ren melamin, trotts detta kallas dom flesta melamin belagda möbler felaktigt för laminerade möbler. Laminat är dyrare än melamin.

 

Plywood

Plywood är tunna nederlag limmade i lager. Plywood finns i olika färger och träslag t.ex: björk,furu, bok och poppel. Plywood används ofta till stommar i möbler då det är stabilt och relativt lätt. Plywood är dyrare än MDF och spånplatta och används därför sällan i billiga möbler.

 

-Spårad plywood är mer böjbar än vanlig plywood och används ofta som bakstycken i möbler där man vill efterlikna trä panel.

 

-Böjbar/flexibel plywood är en extra böjbar plywood som kan användas till böjda konstruktioner, den är dock lite dyrare än vanlig plywood.

 

-Slitskydds plywood med ett lager gummi. Används ofta som golv i varubilar men används även i möbler där det är mycket slitage.

 

-Konstruktionsplywood används mest inom bygg sektorn men kan även användas i möbler där man vill ha en bättre festförmåga för t.ex kakel eller mosaik plattor.

 

-Formplywood. En plywood med ett lager plastfilm som är avsedd för när man skall bygga gjutformar, men kan även användas till möbler som skall vara utomhus.

 

 

 

Spånplatta

Spånskiva är tungt brandfarligt vattenkänsligt med mera, men lättsågat och kostnadseffektivt och används därför rikligt i billiga skit möbler.

 

-Flamsäker pyroex, används i snickerier där det ställs höga krav på brandskydd. Vanlig Spånplatta har väldigt dåligt brandskydd.

 

-Lättviktsspånskiva amiraxx, används för att minska vikten på stora möbler eftersom vanlig spånplatta väger väldigt mycket.

 

-Mellaminbelagd belagd spånskiva finns i en mängd utföranden och färger och är vanlig i möbelindustrin. I folkmun kallad laminerad spånplatta.

Fanerad MDF finns i alla möjliga slags träslag. Fördelen med att fanera en skiva jämfört med att använda massivt trä är att det inte spricker och rör på sig. Samtidigt försvinner allt naturligt liv och träet förlorar sin själ.

 

Stavlimmad skiva

Stavlimmade skivor finns att få i massor av träslag. Stavlimmade skivor är bra om man vill ha trä utseendet kvar, men vill undvika att det rör sig eller spricker. En stavlimmad skiva rör sig lite grann men inte alls lika mycket som en massiv trä skiva. stavlimmade skivor används till mycket som. t.ex bänkskivor och hyllplan.

 

Tristone

Tristone är en hård akrylbaserad skiva som finns i massor med färger. Skivan är vattentålig och kan användas till tillverkning av t.ex köksbänkar.

 

Walchromat

Walchromat eller genomfärgad MDF om man så vill. Whalcromat är något hårdare än vanlig MDF och kan sågas upp och slipas och behåller alltid färgen och man behöver använda kantlist.