Sök:

Bäddsoffan

 

Bäddsoffan är en fantastisk möbel som har massor av möjligheter, det finns massor av olika typer av bäddsoffor idag. I Sverige har vi vant oss främst till den längsbäddade soffan där man sover genom att ta bort dynorna, i andra länder är det andra varianter som är starkt förknippade med bäddsoffor. Jag har decennier av yrkeserfarenhet av bäddsoffor och kunde inte låta bli att göra en sida om bäddsoffor. Den här sidan ger dig en guide genom dom olika typerna av soffor.

 

Längsbäddad soffa

 

I en längsbäddad soffa sover man längs med soffan genom att man tar bort dynorna och fäller upp ryggen. På detta vis kan man fälla in även bäddmadrassen och sängkläderna i ryggen på soffan. Under soffan finns det oftast en uppfällbar extra säng så att soffan har två bäddar. Längsbäddade soffor finns både som resårsäng och vanlig fjäderbotten. En längsbäddad soffa med resår är rekommenderad för att användas varje natt.

 

Framåtbäddadsoffa

 

I en framåtbäddadsoffa tar man bort dynorna och fäller ut en extrasäng framåt. På många moderna varianter fäller man upp även kuddarna. Fördelen med en framåtbäddad soffa är att det inte syns att det är en bäddsoffa. En nackdel är att det inte finns plats för sängkläder i en framåtbäddad soffa. Framåtbäddade soffor finns med flera olika sängbottnar och madrasser så att framårbäddade bäddsoffor finns både för varje natt och som extra säng.

 

Futonbäddsoffa

 

En futonbäddsoffa är döpt efter madrassen. En futonmadrass är en traditionell Japansk madrass på japanska kallad shikibuton som traditionellt har en stoppning av bomull. Futonmadrassen läggs numer på en vikbar ställning. Tack vare madrassen blir dessa soffor bra att sova på och är rekommenderade för varje natt. Det finns massor av olika sorters futonbäddsoffor och dom fälls upp på lite olika vis många av dom har plats för sängkläder.

 

Vikbara bäddsoffor

 

Vikbara bäddsoffor är egentligen en ganska brokig skara av soffor med den likheten att man fäller ryggen på dom så att dom går att sova på. Dessa kan vara allt från billiga skräp soffor till riktigt bra soffor så här får man se på själva soffan hur rygg och sitts är uppbyggda om dom går att sova på varje natt. En grund regel är att det bör vara resår i sitsen för att den skall gå att rekommendera för varje natt.

 

Våningssäng

Det finns soffor som man kan fälla upp en våningssäng ur, sängen har samma funktion som den man är van vid från sovtågen. Dessa soffor är av lite olika slag och några är faktiskt helt förkastliga ur säkerhetssynpunkt. Många bygger på att det måste klicka i en spärr. Gör den inte det kan hela sängen klappa ihop på den sim ligger under. Med tanke på att storebror oftast paxar överslafen kan detta sluta riktigt tragiskt. Om ni köpen en sådan här modell var då noga med att den har en funktion som är säker som den på tågen där stegen spärrar hela sängen från att rasa ihop.

Utdragssoffa

 

Skumgummi soffa

 

En skumgummi soffa är en soffa gjord av ren skumgummi . Som säng är den inte så tokig men slits snabbt ut likt en vanlig polytermarass men som soffa är det helt förkastlig då man glider ur den när man sitter i den.